Weblomtalanítás

Avagy valami véget ér... Üdvözöllek Látogató, az internet nagy sufnijának egyik sarkában. Lassan bezárom a lomtáram. A bentlévő kacatok menn...

2016. október 9., vasárnap

Régi gépek új rendszerek

Újra felragyogtak a régi gépek napjai, mert idősebb felhasználók részéről felmerült az igény az internetezésre alkalmas olcsóbb gépekre, amelyeken még egy jobb böngésző futtatására és némi youtube-os videók lejátszására még alkalmas. 
Ezekre javasolt a Microsoft Windows XP Fundamentals for Legacy PCs (WLP), vagy nagyobbakra a Tiny 7. 
A WLP XP-hez hasonlóan létrehozott Win 7 thin azonban annyi trükközést igényel, hogy mire használható állapotba hozod (pld.:a “windows összetevők telepítését letiltotta a rendszergazda” ???) hogy akkor már feltehetsz egy home verziót is.

Nagyobb géped van, de hanyagolnád a Windows 10-et ezért-azért? Katt ide.

Windows 7 Ultimate – Tiny Edition - Tiny 7

Bővebben: https://mano2web.wordpress.com/2014/05/25/windows-7-ultimate-tiny-edition/
Ez egy tuningolt Windows de az előbb feltüntetett weboldalon a letöltéstől a telepítésig minden megtalálható, ezért nem is szaporítanám tovább az olvasnivalót.

Mielőtt belevágsz, keresd meg az újratelepítendő gép vezetékes hálókártya driverét és mentsd ki egy pendrivre-ra! (v. bármi más adathordozóra, amit a gép kezelni tud.) !


gOS

weboldala: valahol az internet mélyén
Valaha a használhatóbb linuxok megjelenésének kezdetén egy amerikai áruházlánc kitalálta, hogy olcsó asztali gépeihez egy olcsó de nethasználó operációs rendszert ad ingyen telepítve. Ez lett a GoodOS (mások hivták greenOS-nek is, mivel még telepítő lemezzel sem rombolták a környezetet)
Előre telepített Firefox, a prism kiegészítő segítségével egyes weboldalakat önálló ablakban, külön volt képes megjeleníteni (mai SSB?) , Google gadget-ek, offline irodai alkalmazások (OpenOffice), szóval minden amit akkortájt (2008) ki lehetett hozni ingyenesen és naprakészen egy gépből.

Slax

Weboldala:https://www.slax.org/hu/
Mondhatni a jó öreg Slax. Már évek óta folyik a fejlesztése és karbantartása. Elsődlegesen liveCD-nek készült, de telepíthető is.
A Slax, egy modern, hordozható, kicsi és gyors operációs rendszer moduláris felépítéssel és kitűnő külalakkal. A kicsi mérete ellenére, Slax széles skálán ad előre telepített szoftvereket napi használatra, beleértve a jól rendezett grafikus kezelőfelülettel és biztonsági eszközökkel adminisztrátoroknak.
Slackware alapokon KDE felülettel immár saját szoftver centerrel. Ettől függetlenül a honlapon nagyobb választék található. A linux-val való megismerkedéshez nagyon jó és segít felmérni igényeinket és lehetőségeinket az általunk használandó programokkal kapcsolatban. Telepítése nem a hagyományos módon történik és egy pendrive-ról könnyebben használható.

Ha már slackware alapoknál tartunk:

Zenwalk

Honlapja inkább fejlesztői közösségi fórummá alakult:http://support.zenwalk.org/
 vagy a kissé képesebb informatívabb oldal: http://zenwalkgnulinux.blogspot.hu/

További lehetséges mini linuxok:

  • WattOS
Weboldala: http://planetwatt.com
  • Slitaz
Weboldala: http://www.slitaz.org/en/
  • Nanolinux
  • Linux Lite OS
Hardverigény és letöltés: https://www.linuxliteos.com/download.html
  • Lxle
Egy Ubuntu LTS-eket használó disztró  LXDE desktop felülettel.
"Teljesen lecserélhető vele az XP, Vista, 7 Starter / Basic."
  • SempliceOS
Weboldala: http://semplice-linux.org/
  • Void Linux
A Void linux weboldala: http://www.voidlinux.eu/
Az aktuális telepítők letöltése: https://repo.voidlinux.eu/live/current/









1 megjegyzés: